Honning

Fakta om honning

Honning er et rent naturprodukt, helt uten tilsetningsstoffer. Honning består hovedsakelig av fruktose og glukose (ca 38% fruktose, 27-32% glukose og 5% sukrose).

Det er påvist 12 forskjellige vitaminer, 30 ulike mineraler, organiske (19) og uorganiske syrer, enzymer, frie aminosyrer og amider (22), protein,fettlignende stoffer i honning

bee, lavender, insect

Honning og melkesyrebakterier

Det er funnet 13 unike melkesyrebakterier i Honning, også kalt «levende antibiotika» som motvirker en rekke sykdomsbakterier. Honning inneholder også en rekke antioksidanter, som motvirker frie radikaler, som igjen kan gjøre at honning kan bidra til å minske risikoen for kreft og hjertesykdommer.

Honning er ikke lenger bare et kjerringråd

Britiske helsemyndigheter slår fast at honning har en medisinsk effekt som demper hoste. Det er det anerkjente National Institute for health and care excellence (NICE) i England som nå anbefaler honning. Og NICE er ikke hvem som helst. Deres vitenskapelige konklusjoner blir lyttet til internasjonalt, også av norske helsemyndigheter. – Derfor går vi god for det britene nå har funnet ut, sier Svein Høegh Henrichsen, sier spesialist i allmennmedisin og seniorrådgiver i Helsedirektoratet. (https://www.nrk.no/livsstil/honning-godkjennes-som-hostemedisin-1.14220411) 2. oktober 2018

honey, lemon, food

Hvordan bevare antioksidanter og de andre positive stoffenene i honning best mulig?

Vår honning har ikke vært oppvarmet, pasteurisert eller på annen måte behandlet. Vi anbefaler at du ikke har honningen i drikker som er over 40⁰C.  Er væsken er varmer, vil de naturlige enzymene og antioksidantene svekkes. Spis gjerne honningen på brødskiva.

Honning er svært godt egnet som søtningsstoff i bakverk og til sylting eller safting.

Lynghonning

 Denne honningen er mørk i fargen, og den har en silkemyk konsistens.. Smaken er søt og fyldig med hint av karamell.

Lynghonning er svært godt egnet til å maule, eller til å ha på brødskiva, gjerne sammen med blåmuggost. Prøv lynghonning som tilbehør til pepperkaker, eller salt kjeks. Erstatt gjerne sukker i sirupkake eller andre krydderkaker med lynhonning. Som søtningsstoff i melk med ingefær og pepper, eller sterk te fungerer den utmerket.

Sommerhonning

Vi har bigårder som er plassert på ulike steder i nærmiljøet. Sommerhonningen lager biene derfor av ulike vekster fra kulturlandskapet på Toten. Noen av de vekstene biene samler honning fra er, villbring, blåbær, epletrær, ryllik, geiterams, granblomst, kløver, løvetann, blåklokke, knoppurt, oksetunge, forskjellige erteplanter, rødknapp, blåknapp og tistler for å nevne noen.

Denne honningen har en hvit – gul i farge, og den har en silkemyk konsistens. Smaken er mild og søt samtidig som den har et frisk hint i seg.

Sommerhonning er svært godt egnet til å maule, eller til å ha på brødskiva. Fordi smaken er mild egner den seg i all slags te, og kan erstatte sukker i bakst. I grøt fungerer den utmerket, Bruk også honning til å  glasere kjøtt før steking. Honningen gir en flott stekeskorpe, som gjør at det ferdige kjøttet blir ekstra saftig og godt, uten at honningen setter smak.